
Military Waiver - Georgia National Guard and U.S. Military Reservists 

1.Q. Can a student who is not verified to be lawfully present in the United States be eligible to 
receive the Georgia National Guard and U.S. Military Reservists waiver? 

A. No, per BOR Policy 7.3.4.1, Out-of-State Tuition Waivers, only those students verified to be 
lawfully present using one of the approved methods provided on the USG Lawful Presence 
Verification Methods Chart may be awarded the Georgia National Guard and U.S. Military 
Reservists waiver or any other USG out-of-state tuition waiver. 

 

2.Q. Can a noncitizen student qualify for the Georgia National Guard and U.S. Military 
Reservists waiver? 

A. U.S. citizens and noncitizens who meet the Georgia National Guard and U.S. Military 
Reservists waiver requirements are eligible provided they are verified to be lawfully present in 
the United States using one of the approved methods provided on the USG Lawful Presence 
Verification Methods Chart. 

 

3.Q. Is the service member required to live in Georgia in order for the student to be eligible for 
the Georgia National Guard and U.S. Military Reservists waiver? 

A. Per BOR Policy 7.3.4.1, , Out-of-State Tuition Waivers, the Georgia National Guard and U.S. 
Military Reservists waiver “may be awarded to Active members of the Georgia National Guard, 
stationed or assigned to Georgia or active members of a unit of the U.S. Military Reserves based 
in Georgia, and their spouses and their dependent children.” The policy does not require that the 
member of the Georgia National Guard or U.S. Military Reserves live in Georgia. 

 

4.Q. Can an institution accept a copy or make a copy of a U.S. military ID for the purpose of 
granting the Georgia National Guard and U.S. Military Reservists waiver? 

A. No, United States Code Title 18, Chapter 33, Section 701 prohibits unauthorized 
photocopying, reproduction, or possession of Uniformed Services ID (military ID) cards. The 
USG position on copying and retaining copies of military ID’s is in agreement with an article in 
the Fall 2009 issue of The Reporter published by the Judge Advocate General’s Corps. The 
guidance in the “Ask the Expert” article states… “both federal law and DOD (Department of 
Defense) regulation prohibit the unauthorized photocopying of military ID, with the key word 
being ‘unauthorized’. Members (of the Armed Forces) may allow photocopying of their ID card 
to facilitate DOD benefits. Photocopying is unauthorized in all other instances.” 



DOD benefits are provided by Federal government agencies to members of the Armed Forces as 
a condition of service to the United States. One of the most familiar is medical benefits and 
military identification cards can be photocopied by hospitals and doctors providing services 
under the medical benefit. In contrast, the provision of in-state tuition to military personnel or 
their families by USG institutions is not a DOD benefit. 

If a military ID is presented, the Confirmation of Review of Military ID Worksheet should be 
utilized to document the review of the military identification card. A completed worksheet is 
considered appropriate documentation in lieu of a copy of a military identification card. 

It is recommended that institutions develop a process for handling copies of military ID’s that 
may be received by mail, email or fax. This process should include acknowledging receipt of the 
document and informing the student that the institution cannot accept it. The copy of the military 
ID should be shredded. 

Institutions should review the August 23, 2012 memo sent by the Office of Student Affairs for 
additional information. 

 

5.Q. May a student continue to receive the Georgia National Guard and U.S. Military Reservists 
waiver if the qualifying service member is reassigned to a location outside of Georgia? 

A. A student may continue to receive the Georgia National Guard and U.S. Military Reservists 
waiver if the qualifying service member is reassigned to a location outside of Georgia provided 
the student remains continuously enrolled. 

 

6.Q. Can a student who was initially awarded the waiver based on his or her parent/U.S. court-
appointed legal guardian continue to receive the waiver upon turning 24? 

A. A student who was initially granted the Georgia National Guard and U.S. Military Reservists 
waiver based on his/her parent/U.S. court-appointed legal guardian may continue to receive the 
waiver upon turning 24 provided the student remains continuously enrolled. 

 

7.Q. Can a student who was initially awarded the waiver based on his or her service member 
spouse continue to receive the waiver if the student and service member divorce after the waiver 
is initially awarded? 

A. A student who was initially granted the Georgia National Guard and U.S. Military Reservists 
waiver based on his/her service member spouse may continue to receive the waiver if they 
divorce after the initial award, provided the student remains continuously enrolled. 


