
Military Waiver - Active Duty Military Personnel 

General FAQs 

 

1.Q. Can a student who is not verified to be lawfully present in the United States be eligible for 
the Active Duty Military Personnel waiver? 

A. No, per BOR Policy 7.3.4.1, Out-of-State Tuition Waivers, only those students verified to be 
lawfully present using one of the approved methods provided on the USG Lawful Presence 
Verification Methods Chart may be awarded the Active Duty Military Personnel waiver or any 
other USG out-of-state tuition waiver. 

 

2.Q. Can a noncitizen student qualify for the Active Duty Military Personnel waiver? 

A. U.S. citizens and noncitizens who meet the Active Duty Military Personnel waiver 
requirements are eligible provided they are verified to be lawfully present in the United States 
using one of the approved methods provided on the USG Lawful Presence Verification Methods 
Chart. 

 

3.Q. Can a child of an active duty service member initially qualify for the Active Duty Military 
Personnel waiver if he/she has aged out of the military’s definition of “dependent” but meets all 
other waiver requirements? 

A. While students turning 21 may no longer be considered dependent according to the definition 
used by the military, the University System of Georgia considers students to be dependent until 
they reach the age of 24. Therefore, students who have aged out of dependent status according to 
the military’s definition, may still meet initial waiver award requirements until they reach the age 
of 24. 

 

4.Q. Can a student qualify for the Active Duty Military Personnel waiver based on marriage to a 
same-sex, qualifying spouse? 

A. Yes, through their July 24, 2014 “Dear Colleague” letter, the U.S. Department of Education 
provided notification that, following the Supreme Court’s decision in United States v. Windsor 
case, the Department determined that “any legal marriage that is recognized by the jurisdiction in 
which the marriage was celebrated will be recognized without regard to whether the marriage is 
between persons of the same sex or opposite sex…”. The letter further explains that this 
interpretation directly applies to section 135 of the Higher Education Act (HEA) of 1965 which 



requires that any state receiving assistance under the Act charge active military personnel 
stationed in the state, as well as their spouse and dependent children, no more than the in-state 
tuition rate, regardless of their state of residence. Since the Active Duty Military Personnel 
waiver is the mechanism through which a nonresident spouse of a service member stationed in or 
assigned to Georgia pays at the in-state tuition rate, a same-sex spouse can be eligible for the 
Active Duty Military Personnel waiver. 

 

5.Q. Can an individual in a domestic partnership or civil union with a service member be granted 
the Active Duty Military Personnel waiver? 

A. No, the July 24, 2014 “Dear Colleague” letter issued by the U.S. Department of Education 
states that their ruling to recognize same-sex marriages “applies only to marriages and does not 
apply to registered domestic partnerships, civil unions, or similar formal relationships recognized 
under state law.” 

 

6.Q. Can students receiving the Active Duty Military Personnel waiver be eligible for the HOPE 
Scholarship or Zell Miller Scholarship? 

A. Per the HOPE Scholarship and Zell Miller Scholarship regulations provided by the Georgia 
Student Finance Commission, a student receiving the USG’s Active Duty Military Personnel 
waiver may, under certain conditions, be treated as a Georgia resident for the purpose of 
determining eligibility for the HOPE Scholarship and Zell Miller Scholarship. Additional 
information can be found in the HOPE Scholarship Program Regulations and the Zell Miller 
Scholarship Program Regulations. Questions regarding HOPE and Zell Miller Scholarship 
eligibility should be directed to the Georgia Student Finance Commission or your institution’s 
financial aid office. 

 

7.Q. Can an institution accept a copy or make a copy of a U.S. military ID for the purpose of 
granting an Active Duty Military Personnel waiver? 

A. No, United States Code Title 18, Chapter 33, Section 701 prohibits unauthorized 
photocopying, reproduction, or possession of Uniformed Services ID (military ID) cards. The 
USG position on copying and retaining copies of military ID’s is in agreement with an article in 
the Fall 2009 issue of The Reporter published by the Judge Advocate General’s Corps. The 
guidance in the “Ask the Expert” article states… “both federal law and DOD (Department of 
Defense) regulation prohibit the unauthorized photocopying of military ID, with the key word 
being ‘unauthorized’. Members (of the Armed Forces) may allow photocopying of their ID card 
to facilitate DOD benefits. Photocopying is unauthorized in all other instances.” 



DOD benefits are provided by Federal government agencies to members of the Armed Forces as 
a condition of service to the United States. One of the most familiar is medical benefits and 
military identification cards can be photocopied by hospitals and doctors providing services 
under the medical benefit. In contrast, the provision of in-state tuition to military personnel or 
their families by USG institutions is not a DOD benefit. 

If a military ID is presented, the Confirmation of Review of Military ID Worksheet should be 
utilized to document the review of the military identification card. A completed worksheet is 
considered appropriate documentation in lieu of a copy of a military identification card. 

It is recommended that institutions develop a process for handling copies of military ID’s that 
may be received by mail, email or fax. This process should include acknowledging receipt of the 
document and informing the student that the institution cannot accept it. The copy of the military 
ID should be destroyed. 

Institutions should review the August 23, 2012 memo sent by the Office of Student Affairs for 
additional information. 

 

8.Q. Can a student initially awarded the Active Duty Military Personnel waiver as a dependent 
child of an active duty service member continue to receive the waiver upon turning 24? 

A. Yes, a student initially awarded the Active Duty Military Personnel waiver based on their 
parent/U.S. court-appointed legal guardian may continue to receive the waiver upon turning 24 
provided he/she remains continuously enrolled. The definition of “continuous enrollment” is 
provided in the Tuition Classification Glossary of Terms. 

 

9.Q. Can a student initially awarded the Active Duty Military Personnel waiver, based on the 
assignment of his/her parent/U.S. court-appointed legal guardian to Georgia, continue to receive 
the waiver if his/her parent/guardian is reassigned to another state? 

A. Yes, a student initially awarded the Active Duty Military Personnel waiver, based on the 
assignment of his/her parent/U.S. court-appointed legal guardian to Georgia, can continue to 
receive the waiver provided the student remains continuously enrolled. The definition of 
“continuous enrollment” is provided in the Tuition Classification Glossary of Terms. 

 

10.Q. Can a student initially qualifying for the Active Duty Military Personnel waiver, based on 
using transferred VA education benefits, continue to be eligible for the waiver if the VA 
education benefits are not used in subsequent terms? 



A. Yes, a student initially qualifying for the Active Duty Military Personnel waiver, based on 
using transferred VA education benefits, is eligible to continue to receive the waiver provided 
he/she remains continuously enrolled. The definition of “continuous enrollment” is provided in 
the Tuition Classification Glossary of Terms. 

 

11.Q. Can a student initially qualifying for the Active Duty Military Personnel waiver, based on 
using transferred VA education benefits, continue to be eligible for the waiver if his/her active 
duty parent/U.S. court-appointed legal guardian separates or retires from military service? 

A. Yes, a student initially qualifying for the Active Duty Military Personnel waiver is eligible to 
continue to receive the waiver if the individual upon whom the waiver is based separates or 
retires from active duty service, provided the student remains continuously enrolled. The 
definition of “continuous enrollment” is provided in the Tuition Classification Glossary of 
Terms. 

 

Waiver Provision “a” FAQs 

 

1.Q. Can an active duty military service member, stationed in or assigned to Georgia but living 
in another state, be eligible for the Active Duty Military Personnel waiver? 

A. Yes, provision “a” of the Active Duty Military Personnel waiver states that the waiver can be 
awarded to “military personnel, their spouses, and their dependent children, stationed in or 
assigned to Georgia and on active duty”. Living and/or residing in Georgia is not a waiver 
eligibility requirement to qualify under provision “a”. 

 

Waiver Provision “b” FAQs 

 

1.Q. If a dependent student will not use VA educational benefits, can he/she initially qualify for 
the Active Duty Military Personnel waiver if his/her military parent/U.S. court-appointed legal 
guardian is re-stationed or reassigned outside of Georgia while the student is still in high school 
in Georgia? 

A. Yes, condition “b” of the Active Duty Military Personnel waiver states that a dependent 
student may initially qualify for the waiver if his/her military parent/U.S. court-appointed legal 
guardian is re-stationed or reassigned outside of Georgia, provided the student remains 
continuously enrolled in a Georgia high school, Technical College System of Georgia institution 



and/or a University System of Georgia institution. The definition of “continuous enrollment” is 
provided in the USG Tuition Classification Glossary. 

 

Waiver Provision “c” FAQs - No questions regarding waiver provision “c” have been 
received at this time. 

 
 

Waiver Provision “d” FAQs - No questions regarding waiver provision “d” have been 
received at this time. 

 

Waiver Provision “e” FAQs 

 

1.Q. Can a GED earned in Georgia substitute for the one year of high school attendance required 
under provision “e” of the Active Duty Military Personnel waiver? 

A. No, condition “e” of the Active Duty Military Personnel waiver specifies that the student 
must have completed at least a year of high school in Georgia. 

 

2.Q. If a dependent child of an active duty service member completes at least a year of high 
school in Georgia, can he/she be eligible under provision “e” of the Active Duty Military 
Personnel waiver if their military parent/U.S. court-appointed legal guardian has not been 
stationed in or assigned to Georgia in the last 5 years? 

A. Yes, a dependent student (under 24) who completed at least one year of high school in 
Georgia while his/her service member parent/U.S. court-appointed legal guardian was stationed 
in or assigned to Georgia may be considered for the Active Duty Military Personnel waiver. 

 

3.Q. Can a dependent student qualify under provision “e” of the Active Duty Military Personnel 
waiver if he/she has completed a year or more of high school in Georgia but his/her active duty 
parent/U.S. court-appointed legal guardian has never been stationed in or assigned to Georgia? 

A. No, a dependent student may only qualify under provision “e” of the Active Duty Military 
Personnel waiver if he/she lived in Georgia in the five years prior to the first day of classes for 
the term the waiver is requested while his/her military parent/U.S. court-appointed legal guardian 



was stationed in or assigned to the state OR they attended at least one year of Georgia high 
school while their military parent/U.S. court-appointed legal guardian was stationed in or 
assigned to Georgia. If a dependent student’s active duty parent/U.S. court-appointed legal was 
not previously stationed in or assigned to Georgia, then the dependent student would not qualify 
under provision “e” of the Active Duty Military Personnel waiver. 

 

4.Q. Can a dependent student qualify under provision “e” of the Active Duty Military Personnel 
waiver if he/she did not complete at least a year of high school in Georgia? 

A. Yes, a dependent student may qualify under provision “e” of the Active Duty Military 
Personnel waiver if he/she lived in Georgia in the five years prior to the first day of classes for 
the term the waiver is requested while his/her military parent/U.S. court-appointed legal guardian 
was stationed in or assigned to the state OR they attended at least one year of Georgia high 
school while their military parent/U.S. court-appointed legal guardian was stationed in or 
assigned to Georgia. A dependent student who has not attended a year of high school in Georgia 
may be eligible under provision “e” of the Active Duty Military Personnel waiver provided they 
lived in Georgia with their active duty parent/U.S. court-appointed legal guardian was stationed 
in or assigned to the state. The active duty parent/U.S, court-appointed legal guardian must have 
been stationed in or assigned to Georgia within the five years prior to the first day of classes for 
the term the waiver is requested. 

 

Waiver Provision “f” FAQs 

 

1.Q. Is it necessary for the active-duty service member providing the transferred VA educational 
benefits to be stationed in or assigned to Georgia for the student to qualify under condition “f” of 
the Active Duty Military Personnel waiver? 

A. No, if a student is using VA educational benefits transferred from a currently serving military 
member, then the student is eligible under condition “f” of the Active Duty Military Personnel 
waiver. It is not necessary for the military member to be stationed in or assigned to Georgia. 

 

2.Q. In order to qualify under condition “f” of the Active Duty Military Personnel waiver, what 
documentation must the student provide? 

A. The student must present a VA Certificate of Eligibility showing that they are eligible for the 
VA education benefits. In addition, a copy of the service member’s current orders, Enlisted 
Record Brief (ERB) and/or letter from Commanding Officer verifying current, active military 
status. 



 


